verslag Literair Café


De Reizende Dichters brachten onder leiding van Greta Lugtmeier een ode aan de twintig schrijvers die in Bladerboek 6 zijn opgenomen.

‘Ik had dit land lief en dit volk’

STAD AAN ‘T HARINGVLIET – Ondanks het mooie weer zaterdagmiddag 6 oktober, kon het dichterscollectief De Reizende Dichters en presentator Herman Maas bogen op een volle zaal tijdens het vierde Literair Café van dit jaar, dit keer in ‘t Trefpunt in Stad aan ’t Haringvliet. Een prachtige muzikale bijdrage leverde muziekgroep Enjoy, bestaande uit Marjan van Nieuwenhuijzen, violist, Jan Verduin, organist en pianist en Margreet van Maanen, sopraan. Ook is Bladerboek 6 met de titel ‘woorden overleven’ gepresenteerd. Hierin een groep schrijvers van weleer, die ons allemaal voorgingen. In dit eerbetoon blijkt de band met het mooie Flakkee, die deze schrijvers op welke wijze dan ook hadden.

Het is allemaal in het boek te lezen, dat in nauwe samenwerking met De Reizende Dichters, is samengesteld door schrijver Kees van Rixoort uit Dirksland. Voorin staat een citaat van Jan Knape, vroeger gemeentesecretaris van Sommelsdijk, ‘Ik had dit land lief en dit volk’ uit zijn boek ‘Polderland’, typerend voor een echte Flakkeeënaar.

Keuze gemaakt
In de digitale bibliotheek van de Nederlandse Letteren zijn zo’n veertig schrijvers van Flakkee opgenomen, maar om het boek niet te dik te maken, is er een keuze gemaakt van zo’n twintig schrijvers in totaal. Eerst is er de naam en portret van de schrijver, dan een pagina biografie waar Kees van Rixoort via de genoemde digitale bibliotheek uit kon putten, daarna pagina’s met teksten van de schrijver, gekozen door een van de leden van De Reizende Dichters, waarvan tot slot een ode aan de schrijver. En van het eerbetoon aan die schrijvers kwamen alle dichters naar voren en vanaf de rand van het podium brachten zij hun ode aan de volgende schrijvers: Tannetje Blok, Jan van Os, Martinus van Nieuwenhuyzen, Abraham de Rouville, Hendrik de Veer, Willem Walraven, Alettus Anemaet, Jan van Heest, Arie Bouman, Rudolf van Reest, Ed Hoornik, Flip den Eerzamen, Cor van den Tol, Jan Knape, Theo Vermoen, Sari van Hennik, Dicky Soldaat, Toos Keuvelaar, René Mijnders en Connie Venant, de laatste drie waren ook dichters van het collectief. Een indrukwekkende presentatie, vond burgemeester Ada Grootenboer, zij kreeg uit handen van Niels Snoek Bladerboek 6 aangereikt. Ze is er verguld mee en vindt het frappant dat er zoveel schrijvers een link naar Flakkee hebben. Of ze woonden er of zijn er geboren, of kwamen er door hun werk mee in aanraking en vestigden zich hier. “Culturele belangstelling in de ontwikkeling van de mens. Met elkaar schrijven en betrokken blijven, mooi dat jullie dat doen met zoveel vrijwilligers. Daar ben ik erg trots op!” Hans Groenendijk verzorgde de foto op de cover van het boek, de grafsteen van Sommerdieker Jan Knape. Voor Flip den Eerzamen heeft Hans een fotocollage gemaakt, want van hem was er geen foto te vinden. Eva Lassing verzorgde het voorwoord en eindigt over schrijvers van tegenwoordig, ‘van allerlei pluimage die de media vullen en hun woorden laten voortbestaan’.

Passend
Op dit moment is de boekpresentatie passend. Oktober is immers ‘De maand van de Geschiedenis’, hoewel er twee jaar geleden al is begonnen met de opzet van het boek. Niels Snoek vertelt dat het dichterscollectief dit jaar tien jaar bestaat met begin dit jaar exposities in de Remonstrantse Kerk in Sommelsdijk en later in het Diekhuus in Middelharnis, een uitgebreide jubileumviering met maaltijd, vier Literaire Café’s per jaar op verschillende locaties waar altijd het nieuwe tijdschrift o-o-go wordt gepresenteerd, er wordt poëzie op scholen gegeven en op andere locaties. Bovendien participeren de dichters met gevoelige gedichten over de Ramp 1953 in het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. De gedichten behoren inmiddels bij de vaste collectie van het museum.
De Reizende Dichters lieten van zich horen bij een concert van Mandolineorkest Estampida in de Exoduskerk in Sommelsdijk en waren tijdens de jaarlijkse KunstKijk in de theetuin in Herkingen. Zij maakten deel uit van het zogenaamde Zandstadproject. Wekelijks heeft het collectief een rubriek in de krant Groot Goeree-Overflakkee. In ontwikkeling is een verjaardagskalender en is er een samenwerkingsproject gaande met De Rarekiek. Daarover later meer.

foto en tekst: Cora de Boed

 deze foto’s zijn gemaakt door Catherine van Vliet-Saivres

Over Niels Snoek

Niels Snoek is de voorzitter/spin-in-het-web van De Reizende Dichters.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.