terugblik op jubileumfeest

 

 de foto’s zijn gemaakt door Leendert Verkerke

Tien jaar De Reizende Dichters

Geweldige Gedichtendag tijdens Poëzieweek

Zenuwachtig of niet, veel dichters en gastschrijvers van De Reizende Dichters stonden zaterdag 27 januari 2018 achter een lessenaar van de lagere school uit vroeger tijden en wel in de Rabobankzaal van Het Diekhuus te Middelharnis. Om hun eigen bedachte creaties aan een breed publiek te laten horen tijdens de viering van het collectief dat tien jaar bestaat. Sommigen ging dat gemakkelijk af, anderen hadden er wellicht moeite mee.

Door Cora de Boed

MIDDELHARNIS – Het is ook niet niks, als je dat niet dagelijks doet, optreden voor een goed gevulde zaal waar iedereen je aankijkt. Een voordeel is dat je als brenger van een verhaal of gedicht de mensen totaal niet ziet. Je bent immers gefocust op je papieren. Wat het mooie was van de aankondigingen die presentator Herman Maas deed, is dat hij voor iedereen een welkomstpraatje had, gericht op een gebeurtenis in de voorbije tien jaar van De Reizende Dichters. Daar komen dan ook meteen herinneringen naar boven, meestal dingen waar je al een hele tijd niet meer aan gedacht hebt. Presenteren is ook een gave, net zoals het maken van gedichten en verhalen, want dat is zeker niet voor iedereen weggelegd. Enfin, het was een mooie dag in Het Diekhuus, dat is zeker. Want wie je ook spreekt, de toehoorders hadden alle lof voor degenen die het aandurfden om het podium op te gaan. Ook de leden van het dichterscollectief hebben het allemaal als een mooie dag ervaren. Dat geeft een goed gevoel, voor allemaal.

Om het voordragen tussendoor te verluchtigen met muziek en dat de hele dag door, zorgden Pierre Venant, het duo Nieuwe Wijn met Ivo Teeuwen en Ton Meijer, Clementine Volker en Willem Arends. Ze speelden en zongen, ieder op hun eigen wijze en dat is juist het unieke ervan. Daardoor ontstaat een grote verscheidenheid, zoals bij alle mensen die voor het voetlicht gestaan hebben. In de pauze werd een voortreffelijke maaltijd gepresenteerd door medewerkers van Het Diekhuus. Je proefde de soep zoals je moeder die vroeger maakte, zonder overdrijven. En dan die leuke gesprekken die als vanzelf ontstaan in de foyer. Gezellig keuvelen en lekker eten, dat zijn de ingrediënten om mensen samen te brengen, te verbinden en dat was nu juist de bedoeling van deze feestdag van De Reizende Dichters. Dus succes gegarandeerd.

Over Niels Snoek

Niels Snoek is de voorzitter/spin-in-het-web van De Reizende Dichters.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.