Tino van Kampen

p1000422

Spijkenisse

tinovkampen@hetnet.nl

Biografie

Naast sport en natuur is schrijven mijn passie. Na een cursus letterkunde aan de Open Universiteit startte ik zelf met het schrijven van gedichten en kleine stukjes proza. Wie schrijft wil zijn ‘kunsten’ met derden delen, zo ontstond het idee voor een blog. Omdat ik leuke reacties ontving over wat ik geschreven had, zocht ik contact met organisatoren van literaire cafés. Van het één kwam het ander, regelmatig las ik mijn werk voor aan een groter publiek. Ook heb ik in eigen beheer enkele werken uitgegeven. Als hoogtepunt wil ik Ongewoon Gewoon noemen, een boek met biografische fragmenten uit het leven van Niels Snoek.
Op het ogenblik schrijf ik maandelijks voor Groot Goeree Overflakkee een verhaal over mijn belevenissen rondom Het Haringvliet. De stukjes zijn geïnspireerd door wat zich afspeelt in de natuur en de ontmoetingen met mijn medemens.

Komkommertijd

In augustus, wanneer u dit stukje in de krant leest, is de vogelwereld in rust. De zang is allang over zijn hoogtepunt heen en territoria worden niet of nauwelijks meer verdedigd. Jonge vogels zwerven uit en sommige vogels verzamelen zich al voor de naderende najaarstrek. Voor vogelaars is het een rustige tijd. Omdat roofvogels zich het hele jaar door laten bewonderen, ligt daar mijn aandacht. Echter ook zij laten het vandaag afweten. En al fietsend onder een mild zomerzonnetje laat ik mijn gedachten gaan over vroegere avonturen.

Aan de oever van een kreek ga ik zitten in het gras. Enkele al bijna volwassen kluten zeven met hun opgewipte snavels voedsel uit het ondiepe water. Dichter en dichter naderen zij een onzichtbare grens die mij van hen scheidt. Een oudervogel houdt de scheidingslijn nauwkeurig in de gaten. Bij overschrijding alarmeren zij de jongen met een scherp kluu-iet, kluu-iet. Haast onbeweeglijk geniet ik van het tafereel. Later sta ik op en wandel naar mijn fiets. Een argeloze haas loopt over het grindpad naar mij toe, stopt even en staart mij aan, om vervolgens alsof ik niet besta mij tot op zes meter te naderen, dan draait hij zich kalm om en verdwijnt in het hoge gras. Dit doet mij denken aan een bijzonder tafereel bij de vogeltelpost in Breskens. Met anderen was ik daar om de voorjaarstrek te ervaren. De eerste golf van doortrekkers leek achter de rug en omdat er in een naastliggend veld een rode wouw bivakkeerde was onze aandacht daarop gericht. Tot het bericht kwam van een zuidelijker gelegen telpost dat er een boomvalk onderweg was en inderdaad nog geen kwartier later vloog de roofvogel pal voor ons langs over het helmgras. Even had ik oogcontact met hem en voelde ik verbondenheid. Een vlucht boerenzwaluwen maakte het helemaal bont, zij trokken zich niets van ons vogelaars aan en vlogen tussen de poten van de opgestelde statieven door. Haast is blijkbaar niet alleen een menselijke eigenschap.

Bij een poel parkeer ik mijn fiets tegen een bankje voor een lekkere lunch. Terwijl een sperwer druk op jacht is naar een zangvogel als prooi, vangt een futenpaar kleine visjes voor hun kroost. De nog spartelende visjes worden de jonge futen in het water aangereikt. Vliegensvlug moeten zij het visje opnieuw zien te vangen. Als dit niet lukt, vangt een ouder het visje nog een keer, en reikt het dit keer direct aan. Verwonderd kijk ik naar deze bijzondere vertoning. En zo vult zich de tijd, met afwachten wat zich aandient. Het is een samenvallen met de natuur om mij heen, dat maar een klein deel is van een nog groter geheel.

Dit stukje verscheen eerder in Groot Goeree Overflakkee

Gedicht
Ik kan de zee voor jou beschrijven
de golven, het zout, de branding
toch is het beter dat je zelf ziet.

Het begrip zee zegt toch genoeg –
Kijk ook niet hoopvol achterom
met een gevormd beeld voor ogen,

want dan zal de zee verdwijnen
zoals de geliefde van Orpheus.

Voor het verhaal bij dit gedicht zie: http://wwwdeliterator.blogspot.nl/2017/08/horror-vacui.html

Haiku

de laatste regels
wonderlijk mooi geschreven
droeve zwanenzang

Hieronder ziet u enkele publicaties

 In 2010 heb ik mijn eerste gedichten bundel gepubliceerd, Ik wil je iets vertellen – uitgeven door jouwboek.nl

jilster_300kopie
In 2011 een glossy met gedichten in samenwerking met Niels Snoek,
De Vogelaar en De Niet-Vogelaar. Vormgegeven met foto’s van Peter Ganzeboom en illustraties van Yasemin Sözer – uitgeven bij Jilster. Een glossy vol gedichten en illustraties over vogels. De glossy leest lekker weg in bijvoorbeeld een lommerrijke tuin. Verlaat even de jachtige wereld en waan u ter plekke.


In 2012 Ongewoon Gewoon met als subtitel: fragmenten uit het leven van Niels Snoek – uitgegeven door Boekscout.nl. Ongewoon Gewoon is niet alleen een kijkje in het leven van de kunstenaar Niels Snoek, maar geeft ook op soms vermakelijke wijze een tijdsbeeld gedurende 1948 tot en met het heden weer. De schrijver weet in een prettig leesbare stijl het creatieve leven van Niels vorm te geven in een rijk geïllustreerd boek.

In 2012, 2014 en 2016 de serie Doorkijkjes met als subtitel: In het leven van – uitgegeven in eigen beheer.
Het drukwerk is verzorgd door Blurb Books. In Doorkijkjes staan geselecteerde fragmenten uit het leven van de schrijver. De op het oog alledaagse belevenissen zijn toegankelijk geschreven en bevatten naast diepgang vaak een kwinkslag.

In 2013 mijn tweede gedichtenbundel, schoonheid in inkt – uitgegeven in eigen beheer. Het drukwerk is verzorgd door Blurb Books.

In 2013 Het gezellige haikuboekje in samenwerking met Niels Snoek – uitgegeven in eigen beheer.

Regelmatig worden er gedichten, verhalen en essays van mijn hand geplaatst in o-o-go het literaire periodiek van De Reizende Dichters van Goeree-Overflakkee.

De natuurverhalen die vanaf 2016 t/m februari 2020 elke maand in Groot Goeree Overflakkee verschenen zijn vanaf maart 2020 verkrijgbaar in de bundel, ‘Zwerftochten langs het Haringvliet’ en te bestellen via de volgende link:
https://www.boekenbestellen.nl/boek/zwerftochten-langs-het-haringvliet/36928

Reacties zijn gesloten.