o-o-go 61

Van de redactie

 

Dit eerste nummer in het jaar 2023, 61 alweer in de reeks van o-o-go, heeft dit keer twee thema’s. Als eerste thema is het gebruikelijk om de Gedichtenweek van januari te onderwerpen aan het schrijven van gedichten. Ditmaal ‘Vriendschap’ en daarvan hebben de dichters hun best gedaan om dat naar voren te laten komen in dit tijdschrift.

Vriendschap is als een treinreis

sommigen stappen in

sommigen stappen uit

en anderen blijven

zitten tot het einde

Dat wil zeggen je komt in je leven mensen tegen met wie je een vriendschap opbouwt. Met sommigen houdt de vriendschap niet lang stand, omdat het toch op den duur niet helemaal klikt tussen twee mensen, en gaat ieder weer zijn of haar eigen weg. En sommigen weten een jarenlange vriendschap op te bouwen, soms al vanaf de schoolbanken. Eigenlijk een vriendschap voor het leven en dat is waardevol. Je kent elkaar door en door en alleen met oogcontact weet je meteen waar je aan toe bent.

Het tweede thema is de Watersnoodramp van 1953. Volop aandacht hiervoor want het is op 1 februari 2023 precies zeventig jaar geleden dat de Watersnoodramp wordt herdacht in onze regio’s, zowel op Goeree-Overflakkee als op Schouwen-Duiveland. Deze grote impact op de overlevenden van toen duurt voort, zolang ze erbij zijn. Door de jaren heen wordt de groep mensen die de ramp heeft meegemaakt, steeds kleiner. Maar op scholen wordt er gelukkig heel veel aandacht aan dit gebeuren besteed opdat wij blijven herdenken, generaties lang. Verderop in dit tijdschrift is een verhaal te lezen van een 3,5 jarige peuter die de watersnoodramp aan den lijve meemaakte.

Een wolk schijnt in het water

zo wordt helder wie ik werd

(Een strofe uit het gedicht Reflectie van gastdichter Greta Lugtmeier uit 2016). Zie onze website www.oogo.cultuurpleingo.nl

Kortom, deze keer een indrukwekkend tijdschrift dat uitvoerig ingaat op wat mensenlevens in de loop der jaren heeft bepaald.

 

Cora de Boed

Over Niels Snoek

Niels Snoek is de voorzitter/spin-in-het-web van De Reizende Dichters.

Reacties zijn gesloten.