o-o-go 60

het beeld op de cover is gemaakt door Mieke van Tichelt

Van de redactie

Voor de tweede keer dit jaar (2022) een tijdschrift zonder een specifiek thema. Dat brengt natuurlijk wel een variatie aan gedichten voor nummer 60.

Op de cover staat een foto van een man te paard van Goos Verwoest, de partner van Ester van Meurs, zij is al weer een tijd geleden toegetreden tot De Reizende Dichters. Ester schrijft onder het pseudoniem Sterre van Resum en is eigenlijk al haar hele leven bezig met taal. Ze heeft voor dit nummer een gedicht gemaakt over de coverfoto, door de ogen van een kind, en wijst de kunstenaar erop dat hij hier en daar iets vergeten is… Overigens, Goos zorgde ook voor alle illustraties in dit tijdschrift.

Gedichten in het landschap, een gedichtenwedstrijd in deze regio die werd uitgeschreven en natuurlijk winnaars opleverde van jongeren tussen de 12 en 18 jaar op CSG Prins Maurits te Middelharnis. Zij volgden lessen gedichten maken door Greta Lugtmeier. De eerste prijs gaat naar Emma van Kempen met haar gedicht ‘De Vliegers’ en de tweede prijs met het gedicht ‘Paardengat’ is voor Noa van den Bos.
Ook de Reizende Dichters deden mee aan deze leuke wedstrijd. De eerste prijs is voor Marian Kortekaas. Zij schreef ‘ontdek, kijk en geniet’. En door het gedicht te maken ‘verfrissend’ gaat de tweede prijs naar Jolanda Holleman. Deze winnende gedichten worden op een mooie plaats neergezet door de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee nadat ze afgewerkt zijn op panelen. Een proces dat wat tijd zal vergen.

Er zijn verder nieuwe gedichten van de Reizende Dichters toegevoegd en van gastschrijvers Mari-Anne van Oortmerssen, Magda Haan (zij was jarenlang lid van De Reizende Dichters, maar inmiddels verhuisd naar de andere kant van ons land) en Tino van Kampen.

Ook is er te lezen een deel van de kindergedichten, gemaakt op basisscholen in de regio onder leiding van Catherine van Vliet-Saivres en Ester van Meurs. Zij gaven de lessen ‘Plezier in Poëzie’ op de scholen.

En een humorvol verhaal van Herman Maas over konijnenfamilies, waar het soms ‘bij de konijnen af’ gaat. Het geeft vast een brede lach op gezichten van de lezers van dit tijdschrift.

Cora de Boed

Over Niels Snoek

Niels Snoek is de voorzitter/spin-in-het-web van De Reizende Dichters.

Reacties zijn gesloten.