o-o-go 58

Van de redactie

We kunnen er als dichterscollectief niet omheen in dit nummer 58 van o-o-go: Het In Memoriam van Mieke van den Tol, met haar immer zonnige verschijning en humor in de club. In oktober 2021 heeft zij op haar eigen wijze nog gedichten voorgedragen in het Diekhuus in Middelharnis tijdens de literaire middag Poëzie als Zeewind. En presentator Herman Maas maakte graag grapjes met Mieke. Haar aanstekelijke lach zullen wij allen missen… Dank Catherine van Vliet-Saivres voor jouw schrijven over Mieke, Kind van het Water. Voor haar was geen zee te hoog waar het gaat om tegenslagen, maar ook over liefde en uitdagingen in het leven.

Poëzie kan je troosten (Magda Haan) en wie troost leest, leest zichzelf. Gesloten deuren kunnen opengaan, net zoals wij nu vanaf 23 maart van alle Covid-19 maatregelen in ons land af zijn. We kunnen weer meer vrij zijn, bij elkaar komen tijdens de literaire bijeenkomsten, een groot goed wat we allemaal zo gemist hebben in de afgelopen jaren.

En in deze tijd waarin de zon veelvuldig schijnt, zingen de vogels zich een weg naar de lente. Dan kunnen we de lange natte winter met flinke stormen weer achter ons laten. Zo mooi om te lezen van verschillende dichters in dit nummer. Gastschrijver Teuntje Knöps schrijft ‘Oude eikenboom, haar takken verspreid, in de avondzon’. Als de hemel een gouden gloed geeft sta je daar even bij stil en laat de kleuren op je inwerken.

Herman Maas schrijft deze jaargang de verhalen in de nummers van o-o-go. Hij beschrijft als oud-huisarts van Stad aan ‘t Haringvliet de Anatomische les die studenten geneeskunde van zijn lichting moesten volgen. Hij heeft het op verrassende wijze geschreven zodat het lijkt of je erbij staat. Dit schrijven komt tot een onverwacht, maar liefdevol einde.

Nieuwsgierig geworden? Lees met plezier de rest van dit tijdschrift en laat woorden u blij maken en weet dat de zee jou draagt, haar kracht jou vraagt om door te gaan, zodat je doorleefd weer durft bestaan (Jolanda Holleman).

Cora de Boed

Over Niels Snoek

Niels Snoek is de voorzitter/spin-in-het-web van De Reizende Dichters.

Reacties zijn gesloten.