o-o-go 55

Van de redactie

Landschappen. Hoe mooi is het om ze te zien, er middenin te staan. Landschappen met een verre horizon, landschappen met bomen en landerijen, landschappen met prachtige fauna en flora, landschappen waar de boer zijn land bewerkt, landschappen waar water en grasland elkaar overlappen, landschappen met een eigenzinnig karakter, waar het zoute water van de zee de kracht ervan laat zien. Zo is het en niet anders. Van elk van deze landschappen heeft Goeree-Overflakkee wel wat. De sporen van de tijd zijn voelbaar. Was Flakkee heel lang geleden versnipperd door verschillende eilandjes, nu is door vooral het ingrijpen van de mens het eiland gevormd zoals het nu is. Er is gaandeweg de jaren veel meer natuur ontstaan omdat daar meer ruimte aan is gegeven om dat te realiseren. Daardoor is er nieuwe plantengroei gekomen en zijn er veel meer soorten vogels waar te nemen in de polders en in de duinen, zelfs in eigen tuinen.
Laat de mens nu een grote vinger in de pap hebben om nieuwe natuur te creëren, soms is de natuur zelf de baas. En dan hoeven we nog niet eens zo lang terug in de geschiedenis. Kijk maar naar de Watersnoodramp van 1953, een grote impact heeft het verwoestende water gehad op de inwoners. Nog, want bij zware stormen zijn de mensen die deze ramp hebben meegemaakt, altijd op hun hoede. Het zal toch niet weer?

Maar laten we ons richten op al de schoonheid die Flakkeese landschappen te bieden hebben. De weides waar koeien, paarden en schapen grazen, de vele kreken en welen (een grote waterplas), de akkerbouwgebieden, en vergeet niet de prachtige wolkenluchten boven die uitgestrekte landschappen. Want daar staat Flakkee bekend om, om zijn hoge bomen en daarboven de wolken die langzaam op een mooie zomerdag in de helblauwe hemel voorbij trekken of in het najaar als er een storm opsteekt, als het ware voorbij vliegen. Loop langs de schurvelingen en zandwallen, de slikken. Ervaar Flakkee zoals het nu is, verbonden met dammen en een brug. Waar schepen door immense en kleinere sluizen hun weg verder vinden op de wateren in ons land. Zonder verleden en heden is er geen toekomst. Daarom laten we als inwoners en duizenden toeristen verantwoordelijk blijven voor de mooie natuur in de landschappen om ons heen… Trots en fier op ons eiland!

Cora de Boed

Over Niels Snoek

Niels Snoek is de voorzitter/spin-in-het-web van De Reizende Dichters.

Reacties zijn gesloten.