o-o-go 52

Van de redactie

In dit nummer 52 van o-o-go staan gedichten en verhalen zoals gewoonlijk met dit verschil dat ze allemaal in een ander lettertype zijn afgedrukt. Speels of niet? De een zal het hartstikke leuk vinden en voor een ander hoeft dat niet zo nodig… smaken verschillen, nietwaar? Laten we ‘de kerk maar in het midden laten’ voor wat het lettertype betreft. Want als daar een discussie over losbarst, berg je dan maar!

Ook in deze uitgave gedichten van De Reizende Dichters die gaan over het machteloze gevoel van moeders, die merken dat hun kind is verslaafd aan alcohol en/of drugs. Graag willen deze Moedige Moeders taboes doorbreken en zij willen de geheimen rond alcohol en drugs bespreekbaar maken. Dit gaat via een telefonische hulplijn, huisbezoek op aanvraag, weerbaarheidstrainingen, thema-avonden en het geven van voorlichting op scholen of bij verenigingen en kerken.

En prachtige creaties die dichters beleven middenin de natuur, letterlijk, maar ook figuurlijk. Bijvoorbeeld in figuurlijke zin ‘In de tuin van warmte luistert de stem van ons hart’ en ‘In de tuin van onze zielen zijn we weer met elkaar verbonden’.
Frouke Bienefelt heeft zich gewaagd aan een verhaal in Flakkees dialect, ook leuk om te lezen!
Catherine van Vliet-Saivres stipt het Ludwig van Beethoven-jaar aan, want dat is 2020 tenslotte. Ze wijdt twee gedichten aan deze componist, musicus, virtuoos en dirigent, die zijn leven doorbracht in de Duitse stad Bonn en in Wenen, Oostenrijk. Zijn stijl sluit direct aan op die van Wolfgang Amadeus Mozart en Joseph Haydn, met wie hij tot de Eerste Weense School wordt gerekend. Hij bracht het classicisme tot voltooiing en leidde de romantiek in. Zijn oeuvre heeft grote invloed gehad op de negentiende-eeuwse muziek. (Bron: Wikipedia).
Nummer 52 kent een variëteit aan woorden en gedachten, toegewijd aan het papier. “Zo geeft romanschrijver Franz Kafka je niet alleen een inkijkje in de peilloze diepte en eenzaamheid van de mens, maar ook handvatten voor een gelukkiger leven. De opgave die je als mens in dit leven toebedeeld krijgt, kansen die je al dan niet kunt grijpen”, aldus Frank Mommersteeg. Een citaat van Franz Kafka, dat mij persoonlijk aangreep: ‘Als het waar is, wat in vele boeken staat beschreven, dat er ook iets is na dit aardse leven. Als al die dierbaren die zijn voorgegaan, nou echt op jou te wachten staan. Ach, dan is de dood zo erg nog niet. Dan heb alleen ik die achterblijft, verdriet’.
Cora de Boed

Over Niels Snoek

Niels Snoek is de voorzitter/spin-in-het-web van De Reizende Dichters.

Reacties zijn gesloten.