o-o-go 49

Van de redactie

‘De toekomst is nu’, dat is het thema van de Poëzieweek en de jaarlijkse Gedichtendag in Nederland en Vlaanderen eind januari 2020. En het collectief De Reizende Dichters heeft daar ook gedichten over geschreven.

Op internet is te lezen dat de dichter je begeleidt met zijn of haar woorden bij elke nieuwe droom die een mens kan hebben. Een greep uit de vele, mooie gedichten uit dit nummer.
Aart Dorsman richt zich op een stukje verwerking naar een nieuwe toekomst. De zon breekt weer door, dromend over morgen. Mieke van den Tol vertelt dat de toekomst in het verschiet ligt en wat die voor haar nog zal brengen. Zij wacht af, want zij weet het niet. Magda Haan zou graag een reis willen maken door het verleden en de toekomst. Dat beschrijft ze in haar gedicht Tijdmachine. Maar zij komt er uiteindelijk achter dat de toekomst nu is. Ook Anneke de Klerk komt daar achter in haar gedicht Lopen. Niels Snoek verwoordt het thema op een prachtige wijze in een deel van zijn gedicht: “Oorsprong diep gegrond in nu en later, ons lot, de altijd wijde oceaan, waar golven zich vermengen gaan, ons godenspel van eens een bron, zich samenvoegt naar horizon.”

Verder in dit nummer een verhaal over een bijzondere bibliotheek van Kees van Rixoort en een interview van Cora de Boed met Wilma Schrier over hoe zij aan de coverfoto’s voor het jaar 2020 is gekomen. Frouke Bienefelt heeft zorg gedragen voor een covergedicht en ook andere gedichten in deze uitgave zijn van haar hand.
Zelfs is er aan mijn persoontje een gedicht opgedragen, een fijne verrassing! Ga voor dit alles maar zitten, mooi om te lezen en het tot u te nemen. “Het is gelijkgestemdheid in verscheidenheid”, zou onze geliefde dichter Fred Hoogervorst gezegd hebben. Over hem is een In Memoriam te lezen, geschreven door Greta Lugtmeier en door haar uitgesproken tijdens zijn afscheid in de Exoduskerk te Sommelsdijk op maandag 2 december 2019. Hij vond in het dichterscollectief een klankbord om zijn hersenspinsels en gevoelens te delen. Wij zullen zijn gedichten met zijn wijze woorden en kwinkslagen nog vaak herlezen.

Cora de Boed

Over Niels Snoek

Niels Snoek is de voorzitter/spin-in-het-web van De Reizende Dichters.

Reacties zijn gesloten.