o-o-go 46

Van de redactie

Heerlijk, weer voorjaar, hoor je mensen roepen. Lammetjes die aan de buitendijken lopen bij hun moeder, knoppen in de struiken die uitlopen tot prachtige bloemen, de geur van buiten opsnuiven als het zonnetje schijnt … Het zijn allemaal fijne dingen na een winter vol donkere dagen met sneeuw, regen en vooral veel wind. En daar kan iedereen dan van genieten. Of toch niet?

Nee, er zijn ook nogal wat ongemakken in het voorjaar. Neem nou het overvloedige mos in je strakke gazon in de tuin, je zult er wat aan moeten doen om dat weg te krijgen. Misschien is kalk strooien een oplossing. En dan zijn er de mensen die voortdurend lopen te niezen als ze buiten zijn in de voorjaarsperiode. De pollen uit de bomen die rond waaien zijn de boosdoeners en aan zulke dagen lijkt geen einde te komen … Pas ook op teken in de duinen bijvoorbeeld, als je daar een wandeling maakt en ergens gaat zitten. Die minuscule spinnetjes kunnen de ziekte van Lyme veroorzaken en dan loopt je hele lichaamsstelsel in de soep. Je raakt oververmoeid, kan niet normaal functioneren, hebt nergens zin in, kortom, je bent helemaal uitgeblust en het lijkt of het nooit meer goed komt. En zo zijn er wel meer ongemakken, maar ik wil niemand een depressie aanpraten. Zeker niet!

Iedereen kent de invloed van de maan op gewassen op het land, het water van de wereldzeeën en rivieren, je geestelijke toestand, de mate van activiteit bij mens en dier. De energie van de nieuwe maan is die van de lente. Je wilt graag iets nieuws beginnen, een project of impulsief werken aan nieuwe ideeën, je toekomst ligt open. Dat is vooral in het voorjaar duidelijk merkbaar, als de ramen en deuren van huizen weer opengezet worden en er frisse lucht naar binnen kan stromen. Dat werkt zeker op eenieders gemoed. Laat na de lente de zomer maar komen! Tot een volgende keer.

Cora de Boed

Over Niels Snoek

Niels Snoek is de voorzitter/spin-in-het-web van De Reizende Dichters.

Reacties zijn gesloten.