o-o-go 42

Van de redactie

Zonder geluk vaart niemand wel, een spreekwoord wat betekent dat iedereen een portie geluk nodig heeft in het leven. Geluk is namelijk het thema van tijdschrift o-o-go nummer 42. “Wat een geluk dat je de weg in dit land weet”, is ook zo’n uitspraak. Deze mensen kennen het geluk: Ze zijn tevreden met wat ze hebben, jagen hun buren of goede familie niet na met allerlei hebbedingen zoals een caravan, een groter huis of een boot. Ze hoeven niets meer dan hun eigen geluk, en ze moeten niets. Heerlijk toch?

Als een straatinterviewer mensen in het winkelcentrum vraagt: “Wat is geluk?” Dan krijgt deze man geheid verschillende antwoorden, want geluk betekent voor de een iets heel anders dan voor de andere. Voorbeelden: “Een fortuin hebben”, “Een lang leven”, “Een goede gezondheid”, “Een prijs winnen in de loterij”, “Een Porsche”, “Een mooie carrière”, maar ook “Een goed gevoel van binnen”, want geluk heeft ook met emoties te maken. En dat kan dan die geldprijs zijn of een leven zonder ziekte, een leuk gezin hebben. Er komen variaties genoeg op het woordje Geluk, en daarom is het deze keer weer zo boeiend om De Reizende Dichters en hun ervaringen met geluk te lezen in dit tijdschrift. Eenieder geeft er zijn of haar eigen draai aan. Want ook voor hen geldt dat niemand van hen zonder geluk kan, al is het maar voor heel even. Want geluk is een momentopname.

Als ik naar mijn sprekende papegaai Joris kijk en hij zit te genieten van zijn maaltje, en zegt dat het lekker is, dat tovert een lach op mijn gezicht, een ultiem geluksmoment! Als ik naar mijn buurvrouw kijk die net haar was buiten heeft opgehangen en tevreden kijkt naar de mooie blauwe lucht en het zonnetje schijnt, dat maakt me blij en gelukkig. Het zijn vaak de kleine dingen die het doen, die je een waar geluksgevoel geven. Er zijn genoeg momenten van geluk, als je ze maar ziet! Daar gaat het om! Loop er niet haastig aan voorbij, maar draai je hoofd om op straat, en help iemand met oversteken, die het op een drukke weg niet alleen durft. Ook dat is geluk, voor die mens die zich vertrouwd voelt aan jouw arm en je bedankt voor jouw hulp. Zulke momenten zijn zó belangrijk en bovendien: Het kost niets. Laat de raderen in je hoofd draaien en doe er iets mee!

Cora de Boed

Over Niels Snoek

Niels Snoek is de voorzitter/spin-in-het-web van De Reizende Dichters.

Reacties zijn gesloten.