Noorwegen in een notendop

Het is altijd snel en gemakkelijk gezegd, heb een rondreis door Noorwegen gemaakt. Maar daar zit heel veel voorbereiding in en er zit van alles aan vast: overtochten met prachtige cruiseschepen, waar alle luxe je zomaar tegemoet komt, van hotel naar hotel reizen en tussendoor heel veel zien in de machtige natuur in dat prachtige Scandinavische land. Het is bijna niet uit te drukken, je moet er eigenlijk bij geweest zijn. Maar geen nood, ik zal proberen mijn reis in het kort te beschrijven, in een notendop dus.
De eerste dag wordt er meteen gedacht aan buiten picknicken, gewoon, ergens in de natuur op een mooie plek, waar je rondom je heen de omgeving op je in kan laten werken. Dat alleen al is zó anders dan thuis. Daarom is het eerst boodschappen doen in de supermarkt in het dorp waar we geslapen hebben. En die lunch later is er één tussen treinstellen in allerlei bonte kleuren, een grappig stationnetje en vooral veel lol onder elkaar. Het ijs is meteen gebroken. Verder richting het Telemarkkanaal met zijn achttien sluizen waarvan het hoogteverschil 23 meter is. De sluizen liggen trapsgewijs en het is een pracht gezicht dat er juist een schip in de sluizen van boven naar beneden komt. Een bezoek aan het staafkerkje van Eidsborg met op haar terrein een gloednieuw streekmuseum staat gepland. Ook interessant is het Skimuseum in Morgedal waar het leven van Sondre Norheim wordt beleefd, de uitvinder van de houten ski’s. Het verhaal van de Vikingen en hun runenschrift loopt als een rode draad door de vakantie. Een van de hoogtepunten is de tocht door de Hardangervidda, waar volgens de Noren die we spreken, in april nog sneeuw viel. Ongelooflijk mooie bergen, meren, bomen, rotsen, soms nog ijs in meren. En een meer waar zoet en zout water elkaar raken, een mooie cirkel weergevend in het water. Stavanger met zijn witte huizen, het oude gedeelte, de bedrijvige haven, imposante cruiseschepen, hoge bruggen en het Oliemuseum, want door olie is Noorwegen steenrijk geworden. De boottocht door het Lysefjord is onvergetelijk. Omgeven door hoge rotsen doorklieven we het water. Later op het vasteland gaat het met 32 haarspeldbochten naar boven en waan je je in een maanlandschap, begroeid met allerlei mossen. Dan volgt Kristiansand, een van de zuidelijkste steden van Noorwegen met de haven, de kathedraal, zandsculpturen en culturele uitingen. Een genot om daar te zijn, evenals de Zuidkaap, waar we met een hoge trap tegen de rotsen aangebouwd, de vuurtoren van Lindesnes bereiken. Het Skagerrak ligt aan onze voeten, golven botsen hoog boven de rotsen langs de kust, een blauwe lucht, het warme weer, het maakt je dag compleet.

Tenslotte ons laatste hotel aan de Oslofjord dat zo luxe is, dat het lijkt of ik de bruidssuite heb toebedeeld gekregen. Ons allerlaatste bezoek in Oslo is aan het beeldenpark van Gustav Vigeland, die mensen in allerlei poses van hun leven heeft gemaakt, van klein tot groot. Ik zei het eerder, je moet er bij geweest zijn…

Cora de Boed

Over Niels Snoek

Niels Snoek is de voorzitter/spin-in-het-web van De Reizende Dichters.

Reacties zijn gesloten.