impressie Poëzie als Zeewind

op 26 januari 2019 in het Diekhuus te Middelharnis

Herman Maas opent: Welkom op deze locatie waar we vroeger ook begonnen zijn. Vandaag geen Reizende Dichters maar alleen gasten die optreden. Leuk voor mij om op internet naar hun achtergronden te zoeken. Niemand is alleen dichter maar doet altijd ook andere dingen. Mijn buurmeisje vroeg me: wat is een dichter? Ik antwoordde: een dichter is een schilder met woorden die de werkelijkheid naar zijn eigen idee wat aanpast. Toen vroeg ze: is een schilder ook een dichter met verf? Ik zei maar JA.

14.05 Anneke de Klerk was vroeger lid van de Reizende Dichters maar nu af en toe gastdichter. Haar portret siert de voorkant van ons blad o-o-go van juli 2012. Het eerste blad met een DVD erin. Ze kwam pas in 2007 met gedichten naar buiten. Ze haalt haar inspiratie uit het dagelijks leven.

14.15 Tim Albus kennen we van zijn eerdere optredens waarbij hij iedere keer met zijn beroemde boekje weer de show steelt. Het meest bekend bij ons zijn de sneldichten met een samenvatting van een bijeenkomst. Ik heb hier zijn samenvatting van ons literair café van juli 2016 en dat is inclusief foto’s 10 velletjes genieten. Samen met Addo Koning organiseert hij Majstro Amentia in Spijkenisse.

14.25 muziek van Renate Spierdijk. Geboren in Schagen en dan denk ik meteen aan Martine Bijl met haar makelaar Jansen uit Schagen. Naast muzikant sinds haar 16e is ze ook dichteres. In 1996 haar eerste cassette en later natuurlijk CD’s

14.35 Jelle Ravenstein: is gespreksleider, ethicus, blogger, maandagcolumnist en moralist. Hij is stadsdichter van Maassluis en oprichter van Poëziecafé Woordkunst in die zelfde stad. Zijn levensmotto is : Niet belangrijk doen maar belangrijk zijn. Een vraag aan Jelle, ik lees dat je ook spindokter bent. Is dat niet eng met die spinnen. Kun je er iets over vertellen.

14.45 Anke de Vrij. Komt uit België en we zijn vereerd dat ze de verre reis naar hier heeft willen maken. Ze heeft na het baren van twee kinderen gewerkt als actrice, heeft kunstfotografie gestudeerd aan de academie Hasengouw, is leraar op een conservatorium en werkt met mensen van alle leeftijden. Er zijn interessante filmpjes over haar op Youtube. Ik was verrast door haar vraag bij het woord “Vol-ledig” dat een contradictie in terminus is. En haar devies: pas iets loslaten als je het doorleeft hebt.

15.00 Robert Jaworski en Laura van Helden. Robert kennen de meeste mensen vanwege zijn baan achter de kassa van Goed voor Goed waar hij samen met Laura werkt. Vijftien jaar geleden kwam ik in contact met Björn Noordzij die een jeugdcircus had opgericht en daar vooral kinderen die elders wat uit de boot vielen een glansrol gaf. Het geeft me een warm gevoel dat hij nog steeds zijn idealen verwezenlijkt en heeft bijgedragen aan het boekwerk ”Ontpopt” dat Robert en Laura samen gemaakt hebben en in december het eerste exemplaar aan onze burgemeester mochten aanbieden. Ik heb het boek met veel plezier gelezen en de prachtige tekeningen bekeken. Het mooist vond ik blz. 17 maar ik laat aan Robert over welk gedicht hij voorleest.

pauze – tijd om een kijkje te nemen bij de boekentafel

15.30 Pieter Jonker. Toen ik op internet deze naam opzocht kwam ik eerst bij een robotprofessor en een directeur van een vlechtmuseum, maar dat bleek een ander. Ik vond wel een mooie trouwfoto uit 1966. Pieter zou een aangeboren verzet tegen autoriteit hebben en alle vaststaande zaken onderuit schoffelen. Niets is wat het is. Ik vraag me af of je dat anti-autoriteitsgen van hem met die nieuwe DNA-technieken nu over moet brengen op anderen of juist verwijderen. Dat hangt waarschijnlijk met de leider van het land samen. Hij begon als conceptueel kunstenaar en deed aan keukentafelgesprekken toen die nog niet door de sociale diensten misbruikt werden. Dankzij zijn contacten met kunstcollectief Breda, de spiegelstad, is hij ook gaan dichten. Hij zal ons nu een spiegel voorhouden.

15.40 Caroline Melissant-Makkus woont op ons eiland en heeft naam gemaakt met haar werk op het visserij bedrijf van haar man, INZEE communicatietrends, Youth food movement, het vismagazine, hogeschool in Holland en bij de Rabobank. Daarnaast had ze nog tijd voor haar twee zonen en scheef voor hun twee prentenboeken. “Walter en de Poes” en “Kroelmajoor kan niet slapen”. Haar liefde voor de blauwe zee, het groene land en het bruin van oude foto’s inspireert haar tot het schrijven van gedichtjes. Met de hand of met een oude typmachine.

15.50 Marijke van Geest heeft eerder voor ons opgetreden. Ik was toen geroerd omdat ze ook in mijn geliefde Limburg heeft gewoond maar haar gedichten gaan nu vooral over het Westland waar ze van 2016-2018 streekdichter is geweest. Ze combineert haar dichten en korte verhalen schrijven met haar werk in de psychologische zorg waarbij de kunstzinnige therapie mij erg nieuwsgierig maakt. Ze heeft driedichtbundels op haar naam. De eerste “Geestgrond” bevat poëzie achter de duinen. De tweede “Gat in de straat” gaat over vluchtelingen. Misschien kan ze zelf iets vertellen over haar derde bundel.

16.00 Renate Spierdijk met muziek

en zij sluit af met een kleine introductie voor het overhandigen van een cadeautje door Jolanda Holleman aan Herman Maas omdat hij vandaag jarig is:

De stemming bij de toehoorders zat er deze middag goed in:

16.10 sluiting. Het volgende café is in het atelier van Yvette Jansen in Stad aan ’t Haringvliet op zaterdag 6 april

foto’s Leendert Verkerke / teksten Herman Maas

Over Niels Snoek

Niels Snoek is de voorzitter/spin-in-het-web van De Reizende Dichters.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.