impressie PaZ

Publiek geniet van ‘Poëzie als Zeewind’

Middelharnis – ‘Je kunt een speld horen vallen als er iemand achter de microfoon plaatsneemt’. Een uitdrukking die zeker van toepassing is op een literaire middag van Poëzie als Zeewind van de Reizende Dichters in het Diekhuus. De (gast)dichter wordt welkom geheten en altijd zo fijn aangekondigd door de vaste presentator Herman Maas. Over iedereen zoekt hij iets op internet, en vertelt wat zo’n beetje hun bezigheden zijn. En de dichters hebben daar een goed gevoel bij, ze voelen zich er meteen thuis.

Door Cora de Boed

Zaterdag 2 oktober was ook weer zo’n fijne middag en heeft iedereen die aanwezig was, weer genoten van de prachtige woorden van Frouke Bienefelt, Magda Haan en gastdichter Lydia van Staveren, die zelfs over het werk van haar kleindochter een gedicht over een tbs’er voorlas.
Voor gastdichter Wouter Springer is het de derde keer dat hij in het Diekhuus optreedt. Hij bracht drie tekenwerken mee, waarin een draai is waar te nemen. Wouter geeft ook een draai aan zijn gedichten, mooi om naar te luisteren. En dan komt Mieke van den Tol aan de beurt, die al anderhalf jaar in reservetijd leeft na twee leveroperaties die zij doormaakte. Zij leest veel gedichten, en ook een die over ouder worden gaat en dat dit in deze tijd waarachtig niet meevalt.
Tussendoor treedt Willem Arends op met zijn gitaar. Hij zingt twee gedichten van Augusta Peaux, de domineesdochter die in Simonshaven het levenslicht zag in 1859. Hij organiseert ieder jaar een Augusta Peaux festival, behalve in het corona jaar dan. Verder een lied van Toon Hermans, speciaal voor de verjaardag van organisator van deze middagen, Magda Haan op 3 oktober. “Van de liefde wil ik zingen.”
Anne-Marie Vermaat uit Dirksland leest gedichten van Kees Kuiper uit Sommelsdijk, met wie ze een boekje maakte, geïllustreerd met prachtige foto’s van haar hand, die Herman aan de zaal toonde. En last but not least leest Niels Snoek twee gedichten door elkaar heen uit de canon van de Nederlandse poëzie.

Hoogtepunt tijdens dit laatste literaire moment in 2021, waren de optredens van Klootwijk & Meijers uit Rotterdam. Wat zij brengen voor publiek, is gezongen proza. Begeleid door Elmer Meijers op gitaar met gedichten van Wessel Klootwijk. Met gevatte teksten uit het dagelijkse leven weten zij het publiek te boeien. Een daarvan is ‘Even rust’.
‘Soms moeten we uit ritme stappen om frequentie weer te vinden. Prikkels en impulsen creëren, afstand van waar we ons bevinden, almaar door in doelen, aanzichten, quasi geforceerde baan. Maar vooruitgang zal pas plaatsvinden, wanneer je content stil kan staan.’

Eind januari 2022 hopen de dichters weer bij elkaar te komen met een mooi programma.


Frouke Bienefelt

Lydia van Staveren

Wessel & Klootwijk

Wouter Springer

Herman Maas en Mieke van den Tol

Willem

Anne-Marie Vermaat

Magda Haan


Over Niels Snoek

Niels Snoek is de voorzitter/spin-in-het-web van De Reizende Dichters.

Reacties zijn gesloten.