Extra Editie Bunkerroute

Poëzie op beton

door Kees van Rixoort

De Reizende Dichters hadden al eens gedichten gemaakt bij objecten in het Watersnoodmuseum en het Streekmuseum Goeree-Overflakkee. Daar komt nu een derde erfgoedlocatie bij: de Bunkerroute op De Punt. Op de bunkers verschijnen dertien gedichten in drie talen.

Dit nieuwe project van De Reizende Dichters is een onderdeel van de viering van 75 jaar bevrijding. Evenals het door de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta opgezette onderdeel in Het Diekhuus. Daar komen foto’s, schilderijen en gedichten om stil te staan bij het eind van de oorlog in 1945. Behalve van De Reizende Dichters is er werk te zien van De Rarekiek en de schildersgroep van Het Diekhuus.
Delen van de gedichten zijn uitgegeven op kaartjes in een fraai kunststof doosje, dat ook als fotolijstje is te gebruiken. Deze productie heet In Vrijheid Bloeyende en is voor de vriendelijke prijs van 7,50 euro te koop.

De expositie in Het Diekhuus voorbereidend, kwam het idee op om ook de bunkers bij Ouddorp te voorzien van gedichten. Staatsbosbeheer, eigenaar van het gebied, en Stichting WO2GO, die de Bunkerroute beheert, waren direct enthousiast.
Het resultaat is straks: dertien gedichten, van alle Reizende Dichters (inclusief de eind vorig jaar overleden Fred Hoogervorst) op beton. Net als de informatiebordjes van WO2GO in drie talen: Nederlands, Engels en Duits. In deze extra editie van o-o-go staan de Bunkerroute-gedichten ook. En ook hier in drie talen. Waar ze over gaan? Natuurlijk over vrijheid. Een begrip waar dichters wel raad mee weten. Ieder op zijn of haar eigen wijze…

Over Niels Snoek

Niels Snoek is de voorzitter/spin-in-het-web van De Reizende Dichters.

Reacties zijn gesloten.