de boombieb

De boombieb

Over het landschap ligt een bruidsluier van ijle nevel.
De zon leunt nog maar half tegen de dag aan.
Haast gedachteloos observeer ik de omgeving, zelfs van een sperwer ‘schrik’ ik niet op.
Een kleine twee uur later als een ontbijt en koffie mij hebben opgekikkerd voor een stevige fietstocht rijd ik samen met mijn vrouw langs houtwallen en over bospaden naar Ruurlo. Onderweg speur ik met haviksogen naar zogenaamde minibiebjes; kleine kastjes waarin boeken wachten om geleend of geruild te worden. Hier in het Oosten van ons land ben ik ze nog maar weinig tegengekomen.
Rond het middaguur rijden wij door het centrum van Ruurlo. Een routebordje wijst ons langs het plaatselijke kasteel wederom het agrarische landschap in.
Op een kruispunt van drie smalle wegen staat een stam van een oude boom waarin nissen zijn uitgehakt. In de ruimtes staan op planken enkele tientallen boeken. Zij zijn te leen, al moet je dit keer wel lid zijn. De bieb is een particulier buurtinitiatief. Nieuw aangeboden exemplaren worden door een ballotagecommissie beoordeeld op inhoud en uiterlijk. Het aanbod is divers en ziet er verzorgd uit. Voor mij zit er zeker iets van mijn gading bij, maar helaas lid worden is geen optie en er zomaar eentje meenemen al helemaal niet. Ik zal het dus met deze bijzondere ervaring moeten doen.
Voor mij als boekenwurm zijn de uitleenposten zoals beschreven in dit verhaal een verdedigingslinie tegen de opkomst van het e-book. Want wat is er nu fijner dan een echt boek dat je in je handen kunt houden, kan strelen en ruiken. Het is alsof in een echt boek de ziel van de schrijver voortleeft. Zo is het boek een soort vriend, al kan een boek dat jarenlang in een stoffige en rokerige ruimte heeft gelegen ook allergische reacties veroorzaken en zo bezien kan het ook een ‘vijand’ zijn.

Tino van Kampen

Over Niels Snoek

Niels Snoek is de voorzitter/spin-in-het-web van De Reizende Dichters.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.