boekje Zandstad

Voorwoord:

65 jaar herdenking watersnood
Project Zandstad

Toen Mirjam Bentvelzen aan mij vroeg of ik interesse had om samen met haar te jureren op de scholen Ebener Haezer en Buuten de Poorte naar aanleiding “Project Zandstad” had ik geen idee wat dit inhield. Tijdens het lezen van het projectplan kreeg ik steeds meer belangstelling en besefte hoe belangrijk dit was voor het basisonderwijs.

De groepen 6/7 van de scholen hadden “elfjes”-gedichten (Een “elfje” is een gedicht van 11 woorden, verdeeld over 5 regels) gemaakt nadat ze de film “Klaartje” gekeken hadden en een stad nagebouwd op het strand vlak onder de waterlijn beschermd door een dijk. Dan werd een dijkdoorbraak gerealiseerd zodat de stad overspoeld raakte. De kracht van het water die hun stad verwoestte. Huizen, schuren, de kerk vernietigd door de verwoestende werking van wind en water. Zo konden ze op eenvoudige wijze ervaren wat een dijkdoorbraak inhoudt.
Op allebei de scholen werden we hartelijk onthaald en mochten de leerlingen hun gedicht voordragen. Het niveau en enthousiasme was verrassend. De “elfjes” die wij als jury gekozen hadden werden ingesproken door de leerling zelf zodat deze fragmenten later gemonteerd konden worden in de film “Zandstad” en je tijdens de film deze gedichten hoort.
Later tijdens de première van Zandstad in het Strand-theater De Houten Kaap hoorde ik de gedichten terug in de film met zelf gecomponeerde muziekstukken. Ook waren er maquettes, plattegronden en kunst. Geweldig, wat een prachtig project!

Magda Haan

Magda Haan

Mirjam Bentvelzen

Over Niels Snoek

Niels Snoek is de voorzitter/spin-in-het-web van De Reizende Dichters.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.