1940 oorlog – beleving 1945

Alweer 75 jaar geleden dat ik had gezien hoe Duitsers boven de Waalhaven uit vliegtuigen sprongen. Even later op motorfietsen zwaarbewapend door ons dorp reden. Met mijn vader stond ik naar een luchtgevecht te kijken. Kogels vlogen in het dak van de vlasfabriek. Rotterdam zag ik branden. Schoolgaan was over. Die was gevorderd. Eten en alles ging op de bon. Ik zag later Jodenkinderen met een ster. Net zo oud als ikzelf. De Hongerwinter, de gaarkeuken waar iedereen een schep knollensoep kreeg. Ik zag mensen met hongeroedeem, vreselijk zo te moeten sterven. De oorlog werd feller. Velen werden opgepakt. Overal was gevaar, bommen op schepen, treinen beschoten. Later zag ik de Armada voorbij gaan op weg naar Arnhem. Laagvliegende vliegtuigen die voedsel dropten. In de koepel zwaaiend naar ons. Ik zag de dood in de ogen. Een wonder redde mij. Na vijf bange jaren was Nederland vrij.

Aart Dorsman

Over Niels Snoek

Niels Snoek is de voorzitter/spin-in-het-web van De Reizende Dichters.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.